بیشتر جوانان بعد از پایان تحصیلات و گرفتن مدرک دانشگاهی، به دنبال شغل میگردند. اما در این مسیر یک تناقض آزاردهنده وجود دارد. این جوانان عمدتا تا قبل از پایان تحصیلات شغلی نداشتهاند اما بیشتر کارفرمایان داشتن سابقه کاری را از شروط اولیه استخدام بیان میکنند. در چنین شرایطی یافتن فرصت شغلی مناسب دشوار به نظر میرسد. پس باید چه کار کرد؟ چطور میتوان از پس این معضل برآمد؟ دراین مقاله آیریفر راهکارهایی را بیان میکنیم که عمل به آنها در مسیر شغلی کمکتان میکند.
فهرست محتوا
Toggleواقعی کردن انتظارات
درست است که چند سال در دانشگاه درس خواندهاید، تلاش کردهاید و آموزشهای خوبی دیدهاید، اما این تمام ماجرا نیست. بازار کار جدیتر و بیرحمتر از این حرفهاست. بیشک باید عزت نفس خود را حفظ کنید و خودتان را باور داشته باشید اما حواستان باشد انتظاراتتان واقعی باشد. نباید توقع داشته باشید از همان ابتدا در یک شرکت معتبر و شناختهشده با درآمد بالا استخدام شوید. میتوانید از کارهای ساده در شرکتهای کوچک شروع کنید. حتی ممکن است لازم باشد در ابتدا با کارهای پارهوقت یا پروژهای تجربه کاری به دست بیاورید و خود را به بازار کار معرفی کنید.
البته قرار نیست در این موقعیت بمانید و بیشک باید به فکر بهتر کردن شرایط شغلیتان باشید. فقط کافی است کمی تجربهتان بیشتر شود، سپس در اولین فرصت برای ارتقا اقدام کنید. در بسیاری از موارد هم پیشنهادهای کاری بهتر با درآمدهای بالاتر به سراغتان میآیند، قبل از اینکه خودتان بخواهید اقدامی بکنید.
رشد مهارتها
درست است که بسیاری از جوانان بعد از تمام شدن درسشان تجربه کاری ندارند و خارج شدن از چرخه معیوب «نداشتن تجربه کاری و لزوم داشتن تجربه کاری برای یافتن شغل» بسیار سخت است؛ اما این شرایط برای خیلیها وجود دارد و شما تنها نیستید. طبیعتا کارجو نمیتواند بدون داشتن شغل، تجربه و سابقه به دست بیاورد اما میتواند مهارتهای خود را افزایش دهد. قبل از هر کاری، جستجو کنید و ببینید مشاغل مربوط به رشته شما یا مشاغل مورد علاقهتان به چه مهارتهایی نیاز دارد.
در حال حاضر مراکز متعددی وجود دارند که مهارتهای شغلی را به شما آموزش میدهند. با فراگرفتن این مهارتها و ارائه مدارک آنها به کارفرمایان، شانس خود را برای یافتن شغل افزایش میدهید. درست است که کارفرما احتمالا از شما تجربه میخواهد اما بعید است از استخدام فردی که مهارتهای متعددی دارد، صرف نظر کند. در واقع با افزایش مهارت شما از رقبا پیش میافتید. همه میدانیم که فراگرفتن این مهارتها ممکن است هزینهبر باشد اما مطمئن باشید پولی که خرج میکنید به جیبتان برمیگردد، چه بسا بیشتر.
گسترش ارتباطات
اگر هنوز دانشجو هستید فرصت ارتباط با اساتیدی که به غیر از دانشگاه شغل دیگری دارند را از دست ندهید. گاهی اوقات اساتید دانشگاه دانشجویان را به کار میگیرند و آنها را در پروژههای کاری یا تحقیقاتی دخالت میدهند. علاوه بر اینکه این مشاغل خودشان تجربه به شمار میآیند، شما میتوانید با اساتیدتان و سایر عوامل پروژه شبکههای ارتباطی بسازید و بعدها از این ارتباطات بهرهمند شوید. شرکت در همایشها و نشستها، حضور در وبینارها و کارگروهها و اقداماتی از این دست نیز به افزایش ارتباطات شما کمک میکند. هرچه این ارتباطات بیشتر باشد، شانس پیدا کردن کار بدون نیاز به تجربه نیز بیشتر خواهد شد.
مراجعه به متخصصان کاریابی آنلاین
یکی از اقدامات موثر برای پیدا کردن شغل، مراجعه به متخصصان کاریابی آنلاین است. این مراکز با صدها یا هزارها درخواست نیروی کار مواجه هستند. در میان تعداد قابل توجهی درخواست نیروی کار، قطعا کارفرماهایی هم هستند که افراد بدون تجربه را استخدام میکنند. اما اگر بخواهید خودتان به دنبال شغل بگردید، ممکن است پیدا کردن چنین کارفرمایی زمان بسیار زیادی از شما بگیرد. بنابراین میتوانید سری هم به این مراکز آنلاین نظیر آی ریفر بزنید و از امکانات فراوان و متنوعشان بهرهمند شوید.
کسبوکار خود را راه بیاندازید
داشتن روحیه کارآفرینی موهبتی است که همه از آن برخوردار نیستند؛ اگر احساس میکنید تواناییهایی دارید که میتوانید کارآفرین باشید، دست به کار شوید. لازم نیست در ابتدا سرمایه زیادی داشته باشید یا کسبوکار بزرگی راه بیندازید. کافی است ایده نو و منحصر به فردی داشته باشید تا به موفقیت برسید. بستر اینترنت هم موقعیت بسیار مناسبی را برای جوانان فراهم کرده که نسلهای قبل از آن محروم بودند. پیش از شروع کسبوکار هم نیاز است که مهارتهای مرتبط با آن را فرابگیرید تا در حین کار به مشکل برنخورید.
جمعآوری سوابق ریز و درشت
گاهی اوقات تفاوتهای کوچک، سرنوشتساز هستند؛ این موضوع در هنگام تهیه رزومه به شدت صادق است. قطعا و حتما در هنگام رزومهنویسی باید صداقت داشته باشید اما حواستان باشد که هر کار کوچک و بزرگی را که انجام دادهاید در رزومهتان قید کنید. مثلا اگر در دوران دانشجویی نشریه داخلی داشتید یا نماینده دانشجویان بودید یا کارهای گروهی نظیر تئاتر یا همایش برگزار کردید یا مواردی از این دست؛ همه و همه را در رزومهتان بیاورید. با این کار هم تواناییهایتان را بیان کردهاید و هم رزومهتان ظاهر پر و پیمانتری دارد.
اما هرچه زمان میگذرد و کارهای و شغلهای مختلفی را از سر میگذرانید، کمکم این کارهای ساده از رزومهتان حذف میشود و جای آن را کار با مراکز و شرکتهای معتبر پر میکند.
اگر برای نوشتن رزومه مشکل دارید از کسانی که تخصصش را دارند، مشورت بگیرید. داشتن یک رزومه قوی میتواند در ساختن آینده شغلی شما بسیار موثر باشد.
سوالات متداول
۱- چطور بدون داشتن تجربه، کار پیدا کنیم؟
کارفرما داشتن تجربه را جز شروط خود بیان میکند تا نیروی کارآمد و مفید استخدام کند. شما میتوانید مهارتها و تواناییهای خود را افزایش دهید. در بسیاری از موارد این مهارتها میتوانند جایگزین تجربه شوند. علاوه بر این، انجام کارهای پارهوقت و پروژهای هم میتواند راهحل خوبی برای به دست آوردن تجربه پیش از استخدام باشد.
۲- آیا ممکن است کارفرمایی باشد که تجربه کاری از شرایط استخدامش نباشد؟
بله ممکن است اما شاید پیدا کردن چنین کارفرمایی بسیار زمانبر باشد و شما را خسته کند. بنابراین بهتر است کار را به کاردان بسپارید و برای یافتن چنین کارفرمایی به مراکز کاریابی آنلاین مراجعه کنید.
۳- آیا سوابق کارهای دانشجویی هم میتواند تجربه کاری حساب شود؟
هر کار و فعالیتی که در دوران دانشجویی انجام دادهاید، حتی اگر درآمدی از آن نداشتهاید هم میتواند در رزومهتان وارد شود. همین کارهای کوچک به کارفرما نشان میدهد که شما فرد فعالی بودهاید و اگر استخدام شوید با همین روحیه در کنار او کار خواهید کرد.
به نظر من سیستم آموزشی و رتبه بندی و استاندارد سازی باعث شده آدم ها توانمند نتونن به موقع و در جای مناسب استخدام بشن باید روندهای ارزیابی یه تغییر اساسی بکنن